ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΙΔΗ


Ο Γιώργος Λυκίδης γεννήθηκε το 1886 στην Κρώμνη του Πόντου. Από το 1918 ως το 1922 εργάστηκε στην Κωνσταντινούπολη δίπλα στο φωτογράφο Κωνσταντινίδη. Το 1922 έρχεται στη Θεσσαλονίκη και το 1924 ανοίγει το πρώτο του φωτογραφείο στην οδό Μανουσογιαννάκη. Το 1929 μετακομίζει στην Τσιμισκή 29 ("Φωτο Λυκίδης") όπου θα εργαστεί ως το θάνατό του το 1967. Έχει αφήσει χιλιάδες φωτογραφιών, μέρος των οποίων έχουν εκδοθεί από συλλέκτες, όπως τους Γ. Μέγα και Ν. Χόρμπο.
Είχα την τύχη να αποκτήσω σε δημοπρασία επτά αρνητικά φωτογραφιών του Λυκίδη από φωτογραφίες του Ξενία που έβγαλε κάποιο καλοκαίρι των πρώτων ετών λειτουργίας του. 
Τις παρουσιάζω εδώ χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό. Δείχνουν μία άλλη εποχή σε μία "άλλη" παραλία...










Στη θέση του μετέπειτα κάμπινγκ διακρίνονται δύο κτίσματα [προς αναζήτηση]
Ψαράδες και στο βάθος το Ξενία




Δεν γνωρίζω αν έχουν κυκλοφορήσει ως επιστολικά δελτάρια. Νομίζω ότι είναι μία σειρά "κλισέ" που έβγαλε ο Γ. Λυκίδης για αυτό το σκοπό. Θεωρώ ότι είναι αδημοσίευτες.


Σχόλια

  1. Τα κτίσματα που φαίνονται στο χώρο που τώρα είναι το κάμπινγκ, μάλλον είναι το ταβερνάκι και το σπίτι του Γιώργου Ζάμπουρα. Κατεδαφίστηκαν με συνοδεία αστυνομικών για να μην γίνουν επεισόδια.Οι ιδιοκτήτες δεν πήραν ποτέ την αποζημίωση από το Παρακαταθηκών και Δανείων όπου έβαζαν τα χρήματα όσων δεν έφευγαν από τη γη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις